Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

'Ο Διαβήτης και το ανδρικό ταμπού της ΣΔ'

Περίπου 300.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που επισκέπτονται τον γιατρό τους για να εξεταστούν. Αποτελεί θέμα ταμπού για έναν άνδρα, ενώ όλοι συμφωνούν πως αποτελεί βασικότατο παράγοντα για μια καλή ποιότητα ζωής!


ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η στυτική δυσλειτουργία είναι η μη ικανότητα επίτευξης ή διατήρησης μιας στύσης αρκετά σκληρής, ώστε να επιτρέπει τη διείσδυση ή και να διατηρεί τη σκληρότητα του πέους μέχρι τον οργασμό. Περίπου το 20% των ανδρών υποφέρει κάποια στιγμή της ζωής τους από στυτική δυσλειτουργία. 
Η επίπτωση της δυσλειτουργίας αυξάνεται με την ηλικία. Το 4% περίπου των 50άρηδων και το 17% των 60άρηδων βιώνουν μια ολική ανικανότητα επίτευξης στύσης, ενώ η επίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται κατακόρυφα, στο 47%,για τους άνδρες άνω των 75 ετών.

Ουσιαστικά η στύση είναι ένα σύνθετο νευροαγγειακό φαινόμενο, όπου ο βασικός νευροδιαβιβαστής του είναι το μονοξείδιο του αζώτου.
Είναι ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των ανδρών που πάσχουν από διαβήτη και επηρεάζει το 35-75% αυτών.
Έως 75% των ανδρών που πάσχουν από διαβήτη, θα βιώσουν κάποιο βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας (προβλήματα στύσης) κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι άνδρες που πάσχουν από διαβήτη κινδυνεύουν να αναπτύξουν στυτική δυσλειτουργία μεταξύ 10 και 15 ετών νωρίτερα από τους άνδρες που δεν πάσχουν από τη νόσο. Πάνω από την ηλικία των 70, υπάρχει πιθανότητα 95% να εμφανιστεί δυσκολία αναφορικά με τη στυτική λειτουργία.
ΑΙΤΙΑ
Ο συνήθης ύποπτος είναι η ανεπάρκεια του αρτηριακού δικτύου του πέους ως συνέπεια της ανάπτυξης αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες του, που μπορεί να αντανακλά μια γενικευμένη αγγειακή διαταραχή. Τα σεξουαλικά προβλήματα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες με διαβήτη, μπορεί να οφείλονται σε ένα συνδυασμό φυσιολογικών και συναισθηματικών παραγόντων.
Η αθηροσκλήρωση για παράδειγμα που φράζει τα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην αιμάτωση των γεννητικών οργάνων, καθιστώντας έτσι δύσκολη την εκδήλωση του ερεθισμού (κολπική λίπανση για τις γυναίκες και στύση για τους άνδρες).
Τα ανεξέλεγκτα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορούν με το χρόνο να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα που υποστηρίζουν το πέος – προκαλώντας προβλήματα στύσης.
Όσο για τις γυναίκες, μπορεί να καταστήσουν την κλειτορίδα λιγότερο ευαίσθητη στα ερεθίσματα. Υπάρχει περίπτωση, οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα γλυκόζης να είναι πιο επιρρεπείς σε κάποιες μολύνσεις (όπως μυκητιάσεις), γεγονός που μπορεί να καταστήσει το σεξ δυσάρεστο.
Μερικά φάρμακα που λαμβάνονται πχ. για την υπέρταση ή την κατάθλιψη, μπορεί να οδηγήσουν σε σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες ή σε προβλήματα στύσης στους άνδρες. Βέβαια δεν υπάρχουν μόνο τα σωματικά αίτια που δημιουργούν πρόβλημα. Ψυχολογικές καταστάσεις όπως το άγχος και το στρες, η κατάθλιψη αλλά και προβλήματα μέσα στο γάμο, μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα σεξουαλικής φύσης.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Βασικά στοιχεία που πρέπει να παρατηρήσει ένας άνδρας που υποψιάζεται ότι «κάτι δεν πάει καλά» είναι η απουσία φυσιολογικών πρωινών ή/και νυχτερινών στύσεων, η ξαφνική έναρξη του προβλήματος και η συσχέτιση του με κάποιο στρεσογόνο γεγονός της προσωπικής του ζωής καθώς και η απουσία φυσιολογικών στύσεων μετά από σεξουαλικό ερεθισμό.
Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η συζήτηση του προβλήματος του με κάποιον ανδρολόγο ο οποίος μετά από κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού θα προγραμματίσει τις εργαστηριακές εξετάσεις που θα αναδείξουν την αιτία του προβλήματος ή θα αποκλείσουν κάποια οργανική διαταραχή, για να λάβει ο ασθενής σωστή, στοχευμένη και επομένως αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή.
Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας ξεκινάει αρχικά από τον ενημερωμένο και υποψιασμένο ασθενή, ενώ ο ουρολόγος/ανδρολόγος αναλαμβάνει την αναγνώριση του υπεύθυνου αιτίου με σκοπό την αντιμετώπιση του. Ο προτεινόμενος εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει τη γενική αίματος, τις βασικές βιοχημικές εξετάσεις, πλήρες λιπιδαιμικό προφίλ και ορμονολογικό έλεγχο (μέτρηση τεστοστερόνης και προλακτίνης.)
Ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις ακολουθούνται από τον ουρολόγο όπως το triplex πέους, η καταγραφή της νυχτερινής στύσης και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως η συραγγομετρία /συραγγογραφία.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια διαταραχή που αντιμετωπίζεται. Πολλές μέθοδοι αντιμετώπισης είναι διαθέσιμες και περιλαμβάνουν τη φαρμακευτική με τους αναστολείς φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (σινδεναφίλη, ταδαλαφίνη, βαρντεναφίλη, αβαναφίλη).
Παράλληλα όμως θα πρέπει να ακολουθούνται και γενικά μέτρα, όπως απώλεια βάρους (κυρίως στους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο), η ρύθμιση της γλυκόζης αίματος (προστατεύοντας έτσι τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία) και ο περιορισμός λιπαρών στην διατροφή καθως επισης και ο περιορισμός του καπνίσματος σε συνδυασμο με άσκηση (20 λεπτά γρήγορου βαδίσματος έως ο ασθενείς να ιδρώσει).
Θεραπείες δεύτερης γραμμής αποτελούν η εφαρμογή ενδοσυραγγωδών ενέσεων αγγειοδραστικών ουσιών ή τρίτης γραμμής με πεϊκές προθέσεις. Νέες μέθοδοι έχουν εφαρμοστεί με τη χρήση των κρουστικών κυμάτων με σκοπό την αύξηση της αιματικής ροής στις πεικές αρτηρίες
Η στυτική δυσλειτουργία που «χρονίζει», ιδιαίτερα όταν αυτή αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου ή σύνοδο σύμπτωμα σακχαρώδους διαβήτη, δεν είναι ένα πρόβλημα που αρκεί να το «κουκουλώσουμε» και να ζούμε με αυτό. Οφείλουμε στον εαυτό μας να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα για να δοθεί η ευκαιρία να τροποποιηθούν οι παράγοντες κινδύνου και να αναστραφεί έτσι η εξέλιξη μιας γενικευμένης αγγειοπάθειας.

Δρ. Στυλιανός Κοντός Χειρούργος Ουρολόγος / Ανδρολόγος
3ετης μετεκπαίδευση στη λαπαροσκοπική/λιθίαση ουροποιητικού/ακράτεια Μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών Μέλος Ευρωπαϊκής – Ενδο-ουρολογικής Εταιρείας Μέλος του MEDIPOLIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου