Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Διαβήτης: Πότε δημιουργεί πρόβλημα στην καρδιά

Σχετίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης με την εκδήλωση καρδιαγγειακών επιπλοκών και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε; 

Η απάντηση είναι καταφατική. Στις επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη περιλαμβάνονται η στεφανιαία νόσο (CHD), το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η περιφερική αρτηριακή νόσος, η διαβητική νεφροπάθεια, η αμφιβληστροειδοπάθεια, και η νευροπάθεια.

(του Μπαλαμπάνη Κωνσταντίνου, Ειδικού Παθολόγου - Διαβητολόγου)
Η αύξηση του επιπολασμού του σακχαρώδη διαβήτη, συνοδεύεται απο την αυξηση του μέσου όρου ηλικίας του πληθυσμού, την όλο και αυξανόμενη επικράτηση της παχυσαρκίας και σαφέστατα την καθιστική ζωή. Έτσι, ο διαβήτης αποτελεί έναν ανεξάρτητο αλλά τις περισσότερες φορές συνδυαστικό παράγοντα κινδύνου που είτε απο μόνος του, είτε σε συνδυασμο έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD).

Υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ καρδιαγγειακών νόσων (CVD) και του Σακχαρώδη διαβήτη.
Τουλάχιστον το 68% των ανθρώπων ηλικίας 65 ετών και άνω που πάσχουν από διαβήτη πεθαίνουν από κάποια μορφή καρδιοπάθειας και το 16% πεθαίνουν από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ενήλικες με διαβήτη είναι δύο έως τέσσερις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο από τους ενήλικες χωρίς διαβήτη.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία θεωρεί τον διαβήτη ως έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.
Γιατί όμως οι άνθρωποι με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα;
Ο διαβήτης είναι μεν θεραπεύσιμος αλλά ακόμη και όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υπό έλεγχο αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη, ιδιαίτερα διαβήτη τύπου 2, συνήθως πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις που με την σειρά τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου.
Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση): Η υψηλή πίεση αίματος έχει από καιρό αναγνωριστεί ως ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Μελέτες αναφέρουν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της υπέρτασης και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Όταν οι ασθενείς έχουν τόσο υπέρταση όσο και διαβήτη (ένας αρκετά κοινός συνδυασμός), ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές νόσους διπλασιάζεται.
Αυξημένη χοληστερόλη και υψηλά τριγλυκερίδια: Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν συχνά σημαντικά αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης συμπεριλαμβανομένης της υψηλής LDL (κακής) χοληστερόλης, χαμηλής HDL (καλής) χοληστερόλης και υψηλά τριγλυκερίδια. Αυτή η τριάδα εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο ακόμα και σε νεαρή ηλικία. Είναι επίσης χαρακτηριστικό μια μορφή διαταραχής λιπιδίων σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και ονομάζεται αθηρογόνος δυσλιπιδαιμία, ή διαβητική δυσλιπιδαιμίας.
Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, να μειώσει την ινσουλίνη και να αύξησει τη ευαισθησία σε αυτή. Παχυσαρκία και Αντίσταση στην ινσουλίνη έχουν επίσης συσχετιστεί με παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας: Η σωματική «αδράνεια» είναι ένας άλλος εξίσου σημαντικός παράγοντα κινδύνου για την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η άσκηση και η απώλεια βάρους μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει σημαντικά την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Η μειώση της αρτηριακής πίεσης έχει σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε μέτρια ή και έντονης έντασης, αεροβική φυσική δραστηριότητα (πχ αθλήματα, οικιακές εργασίες, κηπουρική ) ή οτιδήποτε σχετίζεται με την σωματική δραστηριότητα να είναι εξίσου ευεργετική.
Κάπνισμα: Με το κάπνισμα, ως ανεξάρτητος παράγοντας, έστω και αν κάποιος δεν πάσχει απο σακχαρώδη διαβήτη, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.
Συμφωνα λοιπόν με τα προαναφερθέντα , για την αποφυγή τους ή ακομα και την βελτίωση τους συνιστάται:
Μέτρα πρόληψης
•Διακοπή καπνίσματος. Το κάπνισμα υπερδιπλασιάζει τις πιθανότητες για εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου και καθιστά τους καπνιστές 6 φορές πιο επιρρεπείς στα εμφράγματα του μυοκαρδίου.
•Σωστή διατροφή με λίγα λιπαρά, κυρίως αποφυγή κορεσμένων λιπαρών (κόκκινα κρέατα). Όσο αυξάνεται άνω του φυσιολογικού η χοληστερίνη στο αίμα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Το πρώτο βήμα για τον έλεγχο της χοληστερίνης είναι η κατανάλωση τροφίμων χαμηλών λιπαρών.
•Έλεγχος αρτηριακής πίεσης. Όπως και με την χοληστερίνη, όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης της στεφανιαίας νόσου.
•Τακτική άσκηση. Μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου από 33–50%. Τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα Ή τουλάχιστον 25 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητα τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα για συνολικά 75 λεπτά ή ένας συνδυασμός μέτριας και έντονης έντασης αερόβια δραστηριότητα και Μυϊκή ενδυνάμωση τουλάχιστον 2 ημέρες την εβδομάδα για πρόσθετα οφέλη για την υγεία.
•Ελάττωση στρες με ασκήσεις χαλάρωσης και αποφυγή στρεσογόνων παραγόντων.
•Έλεγχος βάρους. Η παχυσαρκία εκτός από σωρεία άλλων προβλημάτων, σας καθιστά ευάλωτο απέναντι και στην στεφανιαία νόσο.
•Έλεγχος για διαβήτη.
•Έλεγχος επιπέδων τριγλυκεριδίων. Επιτυγχάνεται με εξέταση αίματος.
Γενικά ένας εξισορροπημένος τρόπος διατροφής σε συνδυασμό με σωματική άσκηση και τακτική Ιατρική παρακολούθηση αποτελεί την πλέον αποτελεσματική συνταγή Πρόληψης.
Μπαλαμπάνης Κωνσταντίνος
Ειδικός Παθολόγος, Διαβητολόγος,
Πανεπιστημιακός Υπότροφος Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη Β Προπ. Πανεπιστημιακής Κλινικής Γεν. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών
Μέλος MEDIPOLIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου